جنگل های طبیعی و دست کاشت در استان همدان
جنگل های طبیعی و دست کاشت در استان همدان از جمله جاذبه های دیگر این استان محسوب می شوند. استان همدان ۳۹۵۷۶ هکتار پوشش جنگلی وجود دارد که از این مقدار ۳۵۱۷۶ هکتار آن جنگل های طبیعی و بقیه آن جنگل های دست کاشت است. در فاصله ۲۵ کیلومترى شهر نهاوند، در جوار سرآب خروشان گیان، جنگل گیان، یادگار جنگلهاى باقىمانده جبال زاگرس است. وسعت این ناحیه جنگلى ۲۰۰ هکتار است و درختان سر به فلککشیدهاى دارد. همجوارى سرآب گیان و جنگل و تپههاى اطراف آن فضاى مصفا و دلانگیزى پدید آوردهاند که در حال حاضر از تفرجگاههاى مهم استان محسوب مىشود و مورد استفاده مردم در تعطیلات آخر هفته در بهار و تابستان است. این جنگل که به علت قطع درختان در حال نابودى بود، از طرف سازمان جنگلها و مراتع بازسازى و احیا شده است. این ناحیه از سالهاى قبل داراى کمپهاى سیاحتى و تفریحى – آموزشى است.
در استان پوشش گیاهی بهصورت جنگل متراکم وجود ندارد ولی پوشش گیاهی جنگلی در سطوح محدود و پراکنده مشاهده میشود. این پوشش گیاهی جنگلی از نظر وضعیت به دو دسته جنگلهای تنک و جنگلهای مخروبه تقسیم میشود. جنگلهای تنک به مساحت ۲۰۵ هکتار در گیان و زرین باغ در شهرستان نهاوند و جنگلهای مخروبه به مساحت ۵۲۶۶ هکتار در ارتفاعات گرو در شهرستان نهاوند و بخشی نیز در شهرستانهای تویسرکان، ملایر و همدان مشاهده میشود.
از گونههای درختی این جنگلها میتوان به بلوط، کیکم (افرا جنگلی)، داغداغان، گلابی وحشی و زبان گنجشک و از گونههای درختچهای به بادام کوهی، ارژن، دافنه و سماق اشاره کرد.
امروزه محیط های مستعد در حاشیه شهرها، کنار جاده ها و دامنه ارتفاعات را به منظور طرح هایی مانند حفاظت از محیط زیست، جلوگیری از فرسایش خاک، وقوع سیل و بخش تفرجگاهی با کاشت گونه های جنگلی مناسب به جنگل های دست کاشت اختصاص داده اند. مانند پارک های جنگلی زائر اسدآباد، میرزا کوچک خان جنگلی ملایر و جنگل های دست کاشت سد اکباتان و حاشیه جاده همدان ، رزن و … .
علاوه بر این جنگل، به بیشهزارهاى تویسرکان و حواشى سیمینهرود نیز مىتوان اشاره کرد که به عنوان تفرجگاه مورد استفاده قرار مىگیرند.